![](/media/lib/230/n-kwasy-tluszczowe-4a343f2da09aadc94a6901554e140ce6.jpeg)
Jak dieta wpływa na rozwój stwardnienia rozsianego
22 października 2015, 11:29Dotycząca stwardnienia rozsianego współpraca dwóch niemieckich uniwersytetów zaowocowała odkryciem, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprzyjają rozwojowi w ścianie jelita cienkiego i rozprzestrzenianiu autoreaktywnych komórek. Dla odmiany krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe hamują neurozapalenie.
![](/media/lib/228/n-wynik-zastosowania-cpag-d88890938997e5651a983b9076ae31a5.jpg)
Nowe narzędzie zaawansowało badania nad chorobą Leśniowskiego-Crohna
16 września 2015, 12:06CPAG, nowe narzędzie do fenotypowej analizy badań asocjacyjnych całego genomu (GWAS), pomogło wykazać, jaką rolę w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna odgrywają kwasy omega-6 i omega-7.
![](/media/lib/200/n-danie-rybne-f1409775d7d7c2feb74dc20e209e04e1.jpg)
Rybna dieta chroni przed depresją
14 września 2015, 10:01Przynajmniej w Europie, jedzenie dużych ilości ryb może zmniejszyć ryzyko depresji. Związek między dietą rybną a zdrowiem psychicznym wydaje się równie znaczący u kobiet i mężczyzn.
![](/media/lib/227/n-zywica-341e56f8686d4183420f92289c100796.jpg)
Pochodne kwasu żywicznego hamują nadmierną pobudliwość neuronów
10 września 2015, 06:26Żywica z drzew iglastych zawiera związki, które mogą pomóc w leczeniu padaczki.
![](/media/lib/227/n-nanoporowate-zloto-66f472e28c550710b9c942722164e7d4.jpg)
Nanoporowata złota gąbka do wykrywania DNA patogenów
7 września 2015, 10:21Za pomocą przypominającego gąbkę nanoporowatego złota można wykrywać DNA patogenów wywołujących choroby ludzi, zwierząt i roślin.
![Czytanie](/media/lib/210/n-czytanie-gazeta-dc7f46f0f3825f13928e4a6fc28c8409.jpg)
Krople tłuszczu w mózgu przyczyną alzheimera?
28 sierpnia 2015, 14:12Ludzie z chorobą Alzheimera (ChA) mają złogi tłuszczu w mózgu.
![](/media/lib/96/n-tran-w-kapsulce-18baac2ede7ed642dfc3eede4f0d050d.jpg)
Zażywanie tabletek to nie to samo, co jedzenie ryb
26 sierpnia 2015, 10:02W odróżnieniu od diety obfitującej w naturalne źródła kwasów omega-3 - łososia, tuńczyka czy halibuta - suplementy z kwasami nie spowalniają spadku zdolności poznawczych u seniorów.
![](/media/lib/181/n-jelita-9a1dedcf8177d3098437c327d0f00434.jpg)
Mikrobiom może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1.
10 sierpnia 2015, 10:47Wszystko wskazuje na to, że bakterie mikrobiomu jelit mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1.
![](/media/lib/222/n-wlokno-miesniowe-z-mitochondriami-cfc0335f9a25799447ef421cb50a68da.jpg)
Enzym współpracuje z karnityną, by zwiększyć tolerancję na wysiłek
8 lipca 2015, 11:01Naukowcy przybliżyli się do ustalenia, w jaki sposób zoptymalizować wpływ enzymu z macierzy mitochondriów mięśni szkieletowych - acetylotransferazy karnitynowej (ang. carnitine acetyltransferase, CAT) - by zwiększyć osobniczą tolerancję na wysiłek fizyczny.
![](/media/lib/107/n-margaryna-c8e2c74203770e67b768f230c6e9f7c6.jpg)
Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci
19 czerwca 2015, 10:31Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.